Sunday, April 5, 2009

AN-Quiche - man tager var man haver..

OJ VILKA DAGAR - idag blev det över 30 grader på altanen, vi åt frukost och eftermiddags fika där ute. Det blir nog middag ute där med idag. Alltid lyckat med något lättare när värmen kommer tillbaka.

AN-Quiche - En variant på quiche helt enkelt.
I frysdisken finns det färdiga pajskal. (Harris Teeter har sitt eget märke "deep dish". Lite sötare degskal är det och såklart syftar det på att man ska använda dem till efterrätt. Det funkar alla tiders tycker jag.)

"Kajsa Varg" metoden är helt klart användbart idag. Jag gör dubbel sats.

1 lök
2 viltöksklyftor
300 gr rökt skinka
1 paket fryst hackad broccoli

Steker löken och vitlöken mjuk, adderar skinkan som är skuren i små, små bitar, på slutet vänder jag ner den (micro) tinade broccolin så den blir varm. (Micron: väljer "vegetable" knappen, det tar ca 2.5 minuter på 1/2 tiden 50% och 1/2 tiden 70%)

Skalen förgräddas 8-10 minuter i 190-200 C (392 F)

1,5 dl mögle ost
1 dl riven ost

Fördela skinkan, löken och broccoli-blandningen jämt i båda formerna. Strö äver osten jämt emellan båda formerna. Blanda ihop äggen, mjölken och örterna och dela smeten jämt i båda formerna.

5 ägg
5 dl mjölk
tabasco, salt, blandade örter

Grädda i minst 25 minuter. Känn efter med sticka att pajen är torr när du tar ut den. Är det inte klart så är det inte klart. Låt pajen stå inne i 5 minuter till på lite lägre värmen så det stabiliserar sig. Tänk på att det stelnar lite bara av att det svalnar. Lita på din instinkt - du ser om den är mörkare gyllenbrun då är den klar efter minst 35 minuter. Ha tålamod och se till att det är torrt, eftersom ingen vill äta rinnande äggstanning.

Jag gör en vanlig sallad till detta. Det blir lite lite att dela 4 på pajen så tänk på att ha minst 1/3 till varje person.

No comments: