Monday, October 27, 2008

“Fettucini” (Skink-, och Ärtsås)


       4 Pers

Prep.       10 min

Tillagningstid: 30 min


“Fettucini” (Skink-, och Ärtsås)


...ja vad ska man säga…. egentligen så har rätten fått namn av en pasta sort. När jag gjorde den rätt första gången så var det skinksås med ärtor över Fettuccin pasta. Pappa och jag hade åtit liknande som jag återskapde… Det låter ju varken spännande eller inspirerande gott; så Pappa kallade det rätt och slätt “fettucini” istället - på den vägen är det! Kruxet ligger i kryddningen: muskot, nymalen svart peppar, parmesan ost och färsk hackad vitlök.


Serveras med fördel över ost/ört fyllda tortellini’s eller fetticini och Baugette


250 gram rökt skinka, pappa gillar verkligen super små bitar, typ 2 mm

1 burk ärtor

3-4 msk vetemjöl

7 dl mjölk


3 msk parmesanost  

1 färsk hackad vitlök

nymalen svart peppar

malen muskot nöt

olivolja; att steka/ fräsa i...


Hack away!

Dela skinkan, fräs i oljan, hacka vitlöken och blanda in i skinkan - nu börjar det lukta gott. Joar säger att det luktar som “Helle&Ove’s” kök.

Strö över mjölet blanda om med skinkan sä det inte klimpar sig. Häll i mjölken oh rör om, höj temperaturen lite, så det kokar upp och såsen tjocknar, häll i osten, och kryddorna nu, Dra ner spisvärmen lägg i ärtorna och låt det puttradee lite  Synka kokningen av pastan så att det inte är mer än 5 tills pastan är kvar när ärtorna läggs i. Ok!? 


När pastavattnet hälls av kan du beroende på kastrullen hälla pastan i såsen eller tvärtom. Smaka av med mer nymalen svartpeppar och muskot.





No comments: