Saturday, November 8, 2008

Sjok av dagar och kardemumma i köttfärssåsen

Ibland kommer de - de stora sjoken av dagar som liksom flyter samman och blir som ett enda kompakt dygn. Då gör man bara det man ska och eftersom det mesta är på ren rutin så blir också tankeverksamheten mer eller mindre vilande. Jobbet, dagis, matlagning, disk, sova, jobbet, dagis osv osv. Jag lägger absolut inget av negativt värde i dessa sjok av dagar, utan konstaterar bara. Min senaste vecka har varit sådan. Vete sjutton om jag överhuvudtaget ens har reflekterat över v a d vi har dukat fram på middagsbordet den gångna veckan, men ätit har vi. Väl? Nu blundar jag och koncentrerar mig och försöker dra mig till minnes vad...Varma mackor, köttbullar, korv...minns inte varken mer eller bättre än så. Deprimerande för en matälskande matgalning som undertecknad, men ibland (relativt ofta dessvärre) kör det ihop sig och då handlar vardagen mest om att hålla näsan ovanför vattenytan. Vid köksbordet nu, med mitt obligatoriska kanelte med råsocker och mycket mjölk. Ett enda tänt ljus. Tyst och stilla. Ludwig somnade för en halvtimme sedan, och jag bestämde mig för att bara sitta ner och andas en stund. Sneglar mot diskbänken - disken sedan vår middag står kvar där, odiskad. Jag bestämmer mig för att inte snegla åt de hållet mer. Inte förrän sedan. Imorgon. Ok, jag ska iallafall diska ur stekpannan med köttfärssåsrester, innan jag går till sängs, för annars kommer stekpannan attackeras av våra två katter. Ludwig var med och lagade maten idag. Eller, han tog en paus från sina Star Wars-gubbar då köttfärsen o löken var brynt, och de var dags att trolla till såsen. Han tycker det är så roligt att plocka fram alla kryddor och ingredienser som behövs - grönsaksbuljongtärning, vitlök, svartpeppar, kardemumma, ketchup, krossade tomater, oregano, paprikapulver, matlagningsgrädde. Idag ville Ludwig testa något nytt och gick lös på kryddburkarna i köksskåpet - det blev en tsk tandoorikrydda! Vi hade lyxat till oss och köpt lite färsk tagliatelle som vi serverade köttfärssåsen till. Hur gott som helst! Och härligt varmt kryddigt en jämngrå novemberdag som idag, med inget annat än halvdager. Kardemumma just i köttfärssåsen har förvånat många, men det är en hit! Jag sitter kvar en stund till här i köket, med mitt te och tankarna som börjat återvända efter den gångna veckans bortavaro. Allt väl.


Postat av Anette Göranzon
agoranzon@gmail.com

No comments: